Kanker: een grote impact op lichaam en geest
Bij Forta de Vruchtenburg kan je terecht voor de behandeling van psychische klachten tijdens en na medische behandeling voor kanker. De diagnose kanker en een medische behandeltraject geeft niet alleen aanleiding tot lichamelijke klachten, maar ook vaak emotionele problemen zoals:
- aanhoudende angst bij kanker of angst voor terugkeer
- onzekerheid, verminderd gevoel van eigenwaarde
- aanhoudend piekeren
- eenzaamheid, somberheid en depressieve klachten
- ernstige stressklachten en het gevoel de grip kwijt te zijn
- zich opdringende, nare herinneringen aan wat u heeft meegemaakt of nachtmerries
- niet aan bepaalde ervaringen willen terugdenken of grote angst om weer naar het ziekenhuis te gaan.
- moeite met aanpassen en verwerken van (de gevolgen van) kanker
- moeite met het oppakken van de verschillende rollen in het leven, zoals werk
- rouw
- ernstige vermoeidheid, pijn, slaapproblemen en concentratieverlies
Daarnaast roept de confrontatie met kanker vragen op met betrekking tot wat zinvol en betekenisvol is. Je kunt bij ons terecht wanneer je deze klachten het dagelijks functioneren belemmeren. Naasten en nabestaanden kunnen ook bij ons terecht wanneer er door confrontatie met kanker angst-, stemming,- en traumaklachten ontstaan.
ā
Behandelaanbod
In onze behandelingen maken we gebruik van bewezen effectieve technieken in combinatie met e-health modules. Jouw behandeling kan face to face of in combinatie met beeldbellen worden gevolgd. Ook is er de mogelijkheid tot beeldende vaktherapie als onderdeel van jouw behandeling. Tijdens de intake en behandeling hebben wij oog voor jouw naasten. Indien gewenst en gepast worden zij actief bij de behandeling betrokken.
āOnze behandelmethoden:
- Psycho-educatie
- (Mindfulness gebaseerde) Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
- Acceptance & Commitment Therapy (ACT)
- Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
- Beeldende vaktherapie
- E-health behandeling
- Zingevingsgerichte groepstherapie
ā
Onderzoek & Expertisecentrum
Forta de Vruchtenburg deelt haar expertise op het gebied van de psycho-oncologische zorg en biedt regelmatig trainingen, lezingen en workshops aan. Deze kunnen incompany gegeven worden of op ƩƩn van onze locaties.
Tevens wordt er actief bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek. Forta de Vruchtenburg heeft bijgedragen aan de Forward-study van het Radboudumc. Dit onderzoek richt zich op de effectiviteit en haalbaarheid van een evidence-based behandelinterventie voor angst van terugkeer van kanker. Daarnaast hebben we meegedaan met de pilot Aanpassingsstoornissen van het IKNL. In deze onderzoekspilot werd in kaart gebracht wat de invloed van zorg volgens de richtlijn Aanpassingsstoornis is op het welzijn en de behoefte aan zorg bij (ex) kankerpatiƫnten met de diagnose aanpassingsstoornis.
Wij zijn ook partner in het revalidatieprogramma Oncopol van Stichting Tegenkracht, waarbij wij aanvullende psychologische zorg bieden aan politiemedewerkers die te maken krijgen met kanker.